Pe micul meu ecran TV cu diagonala de 70 cm defileaza oameni cu pancarde pa care scrie "Mai bine mort decat comunist".
Nu, nu este piata Universitatii a anilor '90 ci orasul Chisinau in anul de gratie 2009, adica cu vreo 19 ani mai tarziu.
Stiam (cu surprindere) de la cunostintele mele din Moldova ca romanismul este foarte puternic peste Prut si ca le-a cam ajuns cutitul la os. Inainte de alegeri aflam cu surprindere despre cursul principal (leu moldovenesc / euro) care era mai bun decat orice curs zonal fiind tinut pe loc artificial, pentru ca alegerile sa nu derapeze. Mai stiam ca economia se dusese rau in jos (de fapt care economie ca fabricile de tractoare si armament au ramas la Trannistreni iar Moldova a ramas doar cu fabricile de umbrele)-de fapt e vorba de starea financiara a populatiei. Majoritatea valutei care sustinea nivelul de trai al oamenilor venea din Spania, Italia si Germania, de la capsunarii lor. Multi spuneau ca partidele comuniste aflate in fata dezastrului economic vor ceda temporar puterea pentru a nu-si eroda inutil imaginea.
Dupa alegerile de duminica si dupa anuntarea neasteptata a victoriei comunistilor (da, exact, victoria comunistilor in secolul XXI) lumea a iesit in strada sa asedieze parlamentul.
Acum 5 minute mi-a confirmat cineva ca telefoanele mobile nu functioneaza-zvonuri oficioase afirma ca actionar majoritar al sistemului de telefonie mobila din republica este Voronin Jr. (ca si al bancilor dealtfel). Alte surse spun ca pana si internetul a fost oprit in Moldova. Doar ceva ziaristi acreditati la alegeri au transmis imagini ale revoltei populare.
Lumea din raioane s-a urcat in autobuze si se indreapta spre Chisinau. Politia incearca sa-i impiedice sa ajunga in capitala.
Se vorbeste foarte intens despre fraudarea alegerilor si despre vreo 200 000 de morti care au votat (de unde imi pare mie cunoscut asta?);
La urma urmei un mare lider comunist rus a spus: "Nu conteaza cine voteaza ci cine numara voturile".
In momentul de fata exista doua-trei scenarii posibile:
Scenariul 1, hai sa-l numim, fuga dictatorului. Asta ar insemna ca se va trage, ca vor muri oameni, ca lucrurile vor exploda la nivel foarte larg si ca in final Mr. V o sa fuga rapid cu un elicopter al armatei a 14-a.
Scenariul 2, hai sa-i zicem scenariul revolutiei de catifea georgiene (sau revolutia trandafirilor). Dupa cateva saptamani de proteste pasnice ale oamenilor Eduard Sevardnadze a demisionat (evident si sfatuit parinteste de tatuca rus care avea mare influenta zonala). Si acum imi aduc aminte cum liderii opozitiei intrasera in parlamentul georgian chiar in timpul unui discurs al presedintelui, cu ocazia deschiderii noului legislativ, si au cerut imediat alegeri anticipate acuzand frauda facuta, in timp ce Sevardnadze se agatase (fizic) de prezidiu.
Argumente pro scenariul 2 nu prea ar fi. Argumente impotriva cat cuprinde-cam toata puterea economica este in mana Rusiei (prin interpusi) si a clanului Voronin. Mi-e greu sa cred ca vor accepta sa o piarda.
Scenariul 3-hai sa-i zicem scenariul cu minerii. Mr V. si clanul sau vor avea nevoie de numai un camion de "mineri" bine instruiti ca sa ceara ajutor armat Rusiei pentru restabilirea ordinii, si cum armata a 14-a rusa, este foarte aproape.....
P.S.-Televiziunea de stat moldoveana transmite acum orice altceva (plantari de pomi, slujbe cu popi etc. etc.) mai putin imagini de pe strazile capitalei.
Tot nu reusesc sa-mi aduc aminte, oare unde am mai vazut scenariile asta? E clar, sunt batran!
Va urma
(tot pe micile ecrane)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu