Ultimele stiri transmise de televiziunile romanesti cu corespondenti la fata locului, peste granita Uniunii Europene cu Moldova, arata ca cel putin 150 de demonstranti au fost arestati de fortele de ordine/represiune dupa ce aceleasi forte de represiune au tras "deocamdata" (exprimarea este cea oficiala) cu gloante oarbe.
Internetul a fost repornit insa societatile de cablu au taiat din programul lor orice televiziune romaneasca. Singura televiziune care mai transmite din Moldova este cea oficiala.
Punctele de granita cu Romania (Sculeni, Albita si Ungheni) au fost inchise in partea moldoveana iar cetatenii aflati pe teritoriul romanesc se afla acum in imposibilitatea de a se intoarce acasa. Tot azi dimineata Moldova a anuntat ca a introdus vizele pentru strainii care incearca sa intre in Moldova. Interesant este ca studentii moldoveni, deci cei care au cetatenie moldoveana, sunt tinuti totusi in afara granitelor.
Ziarele de limba romana din Moldova nu s-au gasit azi la chioscurile de ziare. Este interesant insa ce scriau cele de limba rusa.
Umbla zvonuri ca cel putin un lider politic moldovean al opozitiei a fost arestat abuziv de militia moldoveana.
Dupa ce ieri ambasadorul moldovean in Romania a refuzat chemarea la ministerul nostru de interne pentru discutii, a fost retras de la post de catre autoritatile moldovene.
Azi, evident ca o continuare a acuzelor moldovene ca Romania ar fi in spatele tuturor miscarilor, ambasadorul roman la Chisinau a fost declarat "persona non grata".
Pentru moment, pana la ora celor scrise aici Romania nu a luat nicio pozitie oficiala dar se asteapta totusi una.
Clar, opozitia moldoveana are fix doua posibilitati: prima ar fi sa-si ia mandatele cuminte si sa valideze astfel alegerile furate. A doua posibilitate ar fi sa faca pe dos, adica sa nu-si ridice mandatele si sa continue protestele la nesfarsit.
Amintesc ca in mod inexplicabil (cuvantul este bland totusi) comunistii au obtinut (am zis cum) 50% (61 mandate) din voturi ceea ce le da dreptul sa aleaga presedintele.
Anterior acestor alegeri, lucrurile erau previzibile dat fiind noua lege electorala votata care stabilea un prag electoral de 6%pentru accederea in legislativ precum si ciuntirea drepturilor electorale ale celor cu dubla cetatenie. Mai amintesc si de interzicerea asocierii partidelor de opozitie in coalitii electorale.
Toata lumea povesteste despre o campanie furibunda electorala in care toate relele din Moldova au fost puse pe seama Romaniei de catre actualii comunisti pro Moscova.
Toate acestea se greveaza pe situatia actuala economica dezastruoasa a Moldovei: 80% din bugetul Moldovei revine din taxe si impozite vamale iar numai 20% din activitati productive., in conditiile in care anul acesta importurile moldovei au scazut cu 45%.
Ca analiza politica este foarte interesant ce se intampla in aceasta zona, scenariile ne sunt cunoscute pentru ca le-am mai vazut/trait.
Cred ca se va merge pe optiunea 3 din anterioara mea postare.
Viitorul se scrie acum si e in schimbare desi ca mediu international se pare ca nu se putea gasi un moment mai nepotrivit (vezi criza economica si ruperea relatiilor NATO cu Rusia).
Tineti aproape de mediile de informare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu