Cati dintre voi ati avut curiozitatea sa va uitati atent pe factura de gaz pe care o achitati lunar?
Si eu am avut. Arata foarte europeana iar consumul de gaz are si un corespondent in kWh. Nu stiu cine i-a obligat sa faca asta insa in Franta de vreo 15 ani pretul kW-ului este acelasi obtinut din orice forma de energie, fie ca este hidro, termo sau nuclear (ca politica de stat corecta catre conumatorul final).
Dupa o indelunga cautare pe net care durat exact 2 minute am aflat ca acest fapt se datoreaza ” Directivei Parlamentului European si a Consiliului 2003/55/CE privind piata interna a gazelor naturale, Legea gazelor 351/2004, Decizia ANRGN 664/2004 privind Regulamentul de masurare a gazelor naturale tranzactionate pe piata angro si, nu in ultimul rand, Codul Fiscal.”
La gaze naturale se foloseste puterea calorifica superioara pentru a face transformarea intre normal metru cub si echivalentul in kW.
Daca e sa ne aducem aminte putin de la fizica, Putere calorifica superioara [kWh/mc] = Cantitatea de căldură care ar trebui eliberată prin arderea completă în aer a unei cantităţi specificate de gaz, încât presiunea la care reacţia are loc rămâne constantă şi toţi produşii de ardere să fie aduşi la aceeaşi temperatură specifica ca şi reactanţi, toţi aceşti produşi fiind în stare gazoasă cu excepţia apei formată prin combustie, care este condensată la starea lichidă la temperatura menţionată. Temperatura şi presiunea trebuie specificate.
Teoretic cineva (impartial sper) o sa masoare in anumite puncte ale retelei cu un calorimetru acest parametru iar inmultirea dintre PCs si debitul masurat de contorul volumetric al dumneavoastra va da noul index in kW pe care consumatorul l-a utilizat.
Tot e bine macar ca nu ma mai fura ca pe vremuri, cand bagau in produsul finit gaze inerte (aer nu se poate ca ar rezulta produs exploziv).In felul asta nu scadea nici presiunea "gazelor" iarna, cand consumul era maxim.
Intrebarea mea este…cine mama naibii masoara puterea calorifica superioara a gazelor? Tot ei?
©cccornel
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu