duminică, 30 decembrie 2007

Antireclama mascata cu art-nouveau contrafacut

Mandragora sau pe romaneste matraguna.
Legenda spunea pe vremuri ca ar fi o planta care creste acolo unde polutia unui barbat spanzurat atingea pamantul.
Adevarul e ca matraguna (Atropa belladonna) este o planta misterioasa despre care se crede ca ar combate sterilitatea la oameni si animale.Ritualul de culegere al plantei este complicat si mistic (informatii complete aici).

Mi-a atras atentia acest nume de restaurant citind prin Bucharest-Guide.
Ciudata alegere pentru numele unui restaurant insa se spune ca ar apartine lui Boby Paunescu, Monica Barladeanu si Cristi Puiu (aceiasi asociati ca la casa de filme Mandragora Production).
Nu vreau sa fac critica de restaurant, pentru ca nu acesta este scopul, dar m-a frapat o fraza in reclama platita a acelui restaurant: “Toaleta e impecabila iar decorurile art nouveau, care chiar si unuia ca mine, care nu inghite prea bine modernismul, i-au placut foarte mult.”
Brusc, ca un admirator ar art nouveau-ului (desi stiam sigur ca e un curent aparut initial la sfarsitul secolului XVIII si inceputul secolului XIX-intre 1892-1902 dar afirmat deplin spre sfarsitul sec XIX ca o trecere spre modernismul de secol XX) am fost interesat sa vad poze cu interiorul asa ca iata-le:
Mai baieti…sa ne intelegem…ce e art-nouveau si ce nu? Putina vopsea mov pe pereti alaturi de vopsea aurie, draperii mov, o pictura murala cu planta magica, scaune tapitate cu piele neagra si putina tabla aplicata pe pereti nu e nici pe departe art-nouveau. Eu cand zic art-nouveau ma gandesc instantaneu la capitala acestui curent si a Belgiei totodata, Bruxelles.
Ma mai gandesc la detalii superlucrate pana la dementa, la linii curbe si la vitralii Jugendstil.
Daca vrei sa vezi arhitectura art-nouveau adevarata e musai sa faci o plimbare pe strazile din jurul Square Marie-Louise-Square Ambiorix si in continuare pe Avenue de la Brabanconne si Rue de L,abdication.
O alta ruta interesanta ar fi: Avenue Brugmann-Ma Chamapgne-Rue Americaine-Place de Chatelain-Rue Simons-Rue Faider.
Aveti aici cateva fotografii cu ce ati putea vedea in aceste locatii precum si in altele din Bruxelles:

1.Ernest Blérot (13 Chaussee Waterloo)
2.Gustave Strauven (11 Square Ambiorix)
3.Jules Brunfaut (1 Rue de la Jonction) Hotel Hannon.jpg
4.Paul Cauchie (5 rue des Francs)
5.Paul Hamesse (316 Rue Royale)
6.Paul Saintenoy (Old England)
In ceea ce priveste decorarea interioara, laborioasa pana la dementa, specifica art-nouveau-ului redau exemple semnificative:

1.Victor Horta (House in Brussels)
2.Victor Horta (House)
3.De Ultieme Hallucinatie (Brasserie)
4.La Buca di Bacco
Concluzie: Apreciez putin mov in toate ca o declaratie publica si sincera din partea unei femei insa la art-nouveau mai este mult de lucrat.
La buna vedere!
P.S. Daca nu v-ati saturat de art-nouveau puteti aprofunda aici, sau chiar aici.
©cccornel

marți, 25 decembrie 2007

joi, 20 decembrie 2007

Ingrasa-te acum! Intreaba-ma cum.


Azi, in mintea mea, se fac conexiuni stranii intre sarbatorile de iarna si alte lucruri mai ciudate. Ma gandesc la toti carbohidratii, grasimile saturate sau hidrogenate si proteinele aflate din abundenta in bucatele traditionale pentru aceasta perioada. Cate kilograme poti pune usor acum?

Va amintiti de ciudatii aia care vand niste prafuri roz, rusesti, pentru slabit? I-ati vazut sigur purtand in piept cu mandrie o insigna mare prin care te indeamna sa-i tragi de maneca sa-ti spuna cum poti slabi acum.

Eu va urez invers decat ei (vezi foto).


P.S. Si ca sa ma conving ca nimic si nimeni nu mai poate fi original dupa Leonardo da Vinci.....uite aici.

marți, 18 decembrie 2007

Franco Zeffirelli-consilier de imagine al Papei

"Cunoscutul regizor italian Franco Zefirelli a acceptat sa devina consilierul de imagine al Papei Benedict al XVI-lea" incepand din ianuarie 2008 -stirea vine de la France Presse citand un interviu al regizorului catre "La Stampa".

Ei bine da, este vorba de acelasi domn regizor de care sunt legate:
"Jesus of Nazareth" (1977), Callas Forever (2002) , Tea with Mussolini (1999), Jane Eyre (1996), Don Carlo (1992), Hamlet (1990/I), Otello (1986), Cavalleria rusticana (1982) , Endless Love (1981), Fratello sole, sorella luna (1972) si Romeo and Juliet (1968/I)....asta ca sa amintim numai cateva din cele regizate.
Tipul va avea de lucrat la imaginea unui Papa "rece si distant" care zambeste rar si este imbracat cu tinute prea "pompoase" si "stridente".
Nu este prima colaborare a regizorului romano-catolic cu institutia Papala. In trecut a mai fost angajat de Papa Ioan Paul al II lea pentru a regiza si organiza ceremonii papale importante.
In plus, isi propune sa se ocupe creearea unei imagini pozitive a Bisericii in arta, in special in cinematografie, prin restabilirea unui dialog intre clerici si cinematografie.

Aventuri la bara fixa



Dupa ultimele evenimente zbuciumate, de noapte, una din colegele mele m-a acuzat ca as fi ahtiat dupa animatoare. Sa fim seriosi...nu erau nici macar foarte profi...va puteti convinge singurei dupa fotografii.

P.S. Profit de aceasta ocazie pentru a afirma ca ramai animatoarea preferata a inimii mele :-)

luni, 17 decembrie 2007

vineri, 14 decembrie 2007

Cuvinte carora le-am uitat sensul-FERENTAR

FERENTÁR, ferentari, s.m. Soldat din vechea pedestrime uşoară;Soldat din corpul auxiliar. . Împrumut literar, înv. – Din lat. ferentarius (sec. XIX).

Cuvinte carora le-am uitat sensul-CHIRIGIU

CHIRIGÍU, chirigii, s.m. 1. (Înv.) Cel care transporta cu căruţa, în schimbul unei plăţi, oameni sau mărfuri; cărăuş. 2. (Reg.) Chiriaş. – Din tc. kiraci.

P.S.-Dupa cum vedeti pana si cuvantul asta vine din turca, avem o limba latina dom'le. Pana atunci la mai multe sarmale si chiftele...si alea tot turcesti.

joi, 13 decembrie 2007

Cuvinte carora le-am uitat sensul-CHERESTEGIU

CHERESTEGÍU, cherestegii, s.m. Negustor de cherestea; persoană care lucrează cherestea. [Var.: chiristigíu s.m.] – Din tc. keresteci

joi, 6 decembrie 2007

Cel mai genial om in viata






Tot cautand pe dischete si CD uri vechi am regasit cateva poze din 2 Mai cu cel mai "genial" tip pe care am putut sa-l intalnesc vreodata si pe care-mi propusesem de atunci sa-l fac celebru.
Povestea e cam asa….sezon estival in 2 Mai…tipul (din Ploiesti) ajunge si el acolo dar o gaseste pe fosta sotie in aceiasi locatie cu actualul amorez. Se magnetizeaza bine cu mastica dupa care il provoaca pe amorez la lupta dreapta. Nu mai stiu amanuntele dar sincer cred ca a luat-o.
De suparare pleaca cu masina la o plimbare pe dig noaptea. Rezultatul il vedeti in poze….nu stiu deznodamantul dar…anul urmator nu mai era acolo caroseria.
Nu-i asa ca-s incredibile pozele? :-)...si ca sa fie setul complet aflasem ca nu avea nici CASCO.

©cccornel

Mai de vara







Ploua de 24 ore si este foarte frig.
Afara e trafic nebun iar pe televiziuni toti injura primarele, politia circulatie, taranii care se duc in ultimul moment la supermarket, comisiile de circulatie ale primarie si pe Adrieean.
Mi-am adus aminte de vara si de Vama Veche a tineretii mele.
O descoperisem prin anul doi de facultate. Se ajungea destul de greu in acest catun (mai exact cu rata pana la Turist) si evident nu era plin de vile, restaurante, jeep uri si alte bombe. Erau fix doua stabilimente in care te puteai adaposti de soare iar seara stiu sigur ca nu aveau curent electric. Imi aduc aminte de primul…un chiosc continuat cu o terasa de stuf caruia noi ii ziceam “La stuf” si unde dupa ce leneveam toata ziua la cate o cafea, seara sacrificam cate un pepene. Ovidiu, cu care ne imprietenisem, ne aducea grijuliu cate o tava de plastic sa nu patam mesele proaspat geluite. A 2-a "bomba" nu mai exista azi.
Aici am vazut prima data stele cazatoare noaptea si tot aici am dormit prima data pe plaja (in ‘98) dupa ce o furtuna apocaliptica culcase toate corturile la pamant (vezi foto 2).
Nici nu vreau sa mi amintesc cat de putina lume mergea acolo in acea perioada.
Azi nu mai pot ajunge in Vama pentru ca am un sentiment foarte straniu. Am incercat si m-am simtit ca si cum mi-as fi revazut dupa 20 ani copilul. Il lasesem mic, curat, dragalas si nevinovat si-l gaseam mare, murdar, drogat si intr-o companie comerciala (sa nu zic nu foarte placuta).
Pe cateva dischete (culmea e ca mai am in dulap) am regasit pozele din perioada cand inca mai puteam ajunge acolo, dar nu de la inceputuri.
Hai ca ne-am mai incalzit! Pun si poza cu trupa Vama Veche concertand fix pe plaja in fata a maximum 45 oameni (in fata la Bibi mai exact).

P.S. –Scuze pentru calitatea pozelor-Zenith 13 TTL+film ISO 200+scanner antic probabil.

©cccornel

marți, 4 decembrie 2007

Metroul-dragostea mea




Dimineata….4 statii=6 minute.
Evacuare de pe peron Piata Victoriei=14 minute

Daca pret de 4 statii am facut suportabila aglomeratia calatoriei repetandu-mi in gand, ciclic “Iubeste-ti aproapele !- Iubeste-ti aproapele !- Iubeste-ti aproapele !”, pentru buluceala de la evacuarea din statia de metrou (unde nu functiona nici o scara rulanta) iar trenurile continuau sa vina si sa basculeze oameni, mi-am dorit sa asasinez cu sange rece, pe loc, un traffic manager de la Metrorex SA (pun pariu ca nici macar nu au) sau macar un manager mioritic dar impotent mintal al aceluiasi Metrorex.
Ca intr-un film suprarealist, printre apelurile repetate si insolente ale conductorilor de tren de a permite inchiderea usilor, m-am imaginat dand-ul cu capul de trepte pe personajul responsabil pana ce un lichid rosu si vascos numit sange il acoperea in intregime.
Pentru ca ratiunea si educatia nu-mi permiteau am abandonat ideile criminale.
Cat de cretin poti sa fii sa nu ai macar un grafic de mentenanta al scarilor si o interventie pe timp de noapte la ele? O simpla statistica facuta de la inceputurile metroului (anii '80) ti-ar fi spus cu exactitate cand se gripeaza rulmentii aia nenorociti ai treptelor astfel incat fix cu 2 saptamani inainte sa-i poti schimba grabnic.

P.S. Vizitati site-ul Metrorex
http://www.metrorex.ro dar in afara de ce achizitii si-au mai facut prin licitatie pentru cherestea, aparat de conditionare split, aparat foto digital………si alte cacaturi nu veti mai afla nimic important. E-mailul managerilor-pardon directorilor este inexistent asa ca singurul loc in care puteti injura in scris este la contact@metrorex.ro ….dar nu promit ca va va raspunde cineva.
Pentru informare numele “domnilor” responsabili…poate afla cineva si emailul lor.


Director General.....................ing. Gabriel-Daniel MOCANU
Director Exploatare.................ing. Gabriel SBURLAN
Director Investitii...................ing. Stefan ROTARU
Director Infrastructura.............ing. Constantin IONESCU



P.S. Save the trees! Lasati masina acasa si circulati cu metroul, bicicleta, rolele, saniuta sau...pe jos. Un NU hotarat incalzirii globale!

©cccornel

duminică, 2 decembrie 2007

Cristian Mungiu a fost desemnat Cel mai bun regizor la EFA 2007

BERLIN / 13:55, 2.12.2007
Cristian Mungiu a fost desemnat Cel mai bun regizor, pentru filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", la cea de-a 20-a ediţie a premiilor Academiei Europene de Film pe 2007, potrivit site-ului EFA.
Filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" a fost, de asemenea, recompensat cu Marele Premiu al Academiei Europene de Film, în cadrul unei ceremonii care a avut loc sâmbătă seara, la Berlin.
La categoria "cel mai bun regizor european" Cristian Mungiu a fost nominalizat alături de Fatih Akin, pentru "Auf der anderen seite" ("The Edge of Heaven"), Roy Andersson, pentru "Voi, cei vii" ("Du Levande"), Stephen Frears pentru "Regina" ("The Queen"), Kevin Macdonald pentru "Ultimul rege al Scoţiei" ("The last king of Scotland") şi Giuseppe Tornatore, pentru "Necunoscuta" ("La sconosciuta").
Lungmetrajul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" a concurat pentru Marele Premiu al Academiei Europene de Film cu alte cinci producţii: "The Edge of Heaven" ("Auf der anderen seite"), a regizorului turc Fatih Akin, "Ultimul rege al Scoţiei" ("The Last King of Scotland"), de Kevin Macdonald, "La Vie en Rose" ("La mome"), de Olivier Dahan, "Persepolis", de Marjane Satrapi & Vincent Paronnaud şi "Regina" ("The Queen"), în regia lui Stephen Frears.
Cristian Mungiu îşi adaugă în palmares Premiile acordate de Academia Europeană de Film, alături de distincţii prestigioase, precum Palme d'Or la Cannes, Marele Premiu FIPRESCI pentru cel mai bun film al anului, premiul pentru Cel mai bun film la Festivalul de la Stockholm etc. De asemenea, "4,3,2" a fost recompensat, în octombrie, cu Hollywood World Award, premiu care anticipează cu mare precizie filmele străine care vor ajunge să ia Oscarul decernat de Academia americană la sfârşitul lunii februarie a anului următor. De altfel, "4,3,2" reprezintă propunerea României pentru această ediţie a Oscarului, la categoria dedicată filmelor străine. Lista celor cinci filme nominalizate la premiul Oscar pentru film străin va fi anunţată pe 22 ianuarie.
Anul trecut, premiul pentru cel mai bun regizor european a revenit lui Pedro Almodovar pentru producţia "Volver".


Stire preluata de pe site-ul Mediafax.

P.S. Asteptam si premiul academiei de film americane...am un presimt, si nu de "calamitate" :-)

sâmbătă, 1 decembrie 2007

Mandria de a fi roman

Discutam azi cu un amic despre acest sentiment si am observat impreuna ca toate natiile impartasesc aceasta mandrie. Fie ca sunt romani, americani, chilieni, japonezi sau tigani toti sunt foarte mandri ca sunt romani, americani, chilieni, japonezi sau tigani.
N-am inteles insa adevaratul substrat al acestei mandrii. De ce esti mandru? Think about….si pana atunci….salutari dintr-o romanie….foarte originala.
Atat va zic azi, 1 decembrie sau cum zice o televiziune scapatata "Ziua nationala a viitorului romaniei"! Cum prezent nu exista ofera-le iluzia viitorului incert.

©cccornel