duminică, 23 iunie 2024

Bobby F.

 Ma fascineaza de foarte multi ani un personaj reala merican. Tipul este (a fost) incredibil! Deci sa enumeram:

1. Are sange evreiesc cel putin 50%, unii zica ca 100%, el fiind nascut in '43

2. la 15 ani devine cel mai tanar maestru de sah

3. in 1970 devine campion mondial la sah

"După victoria în fața lui Spasski, a devenit șahistul cu cel mai mare ELO din istoria șahului. (Coeficienții ELO ai șahiștilor de după Kasparov nu mai reflectă realitatea, deoarece sunt realizați în turnee special făcute pentru creșterea coeficientului).

Fischer a întrerupt supremația de circa 25 de ani a școlii de șah sovietice. Meciul său cu Spasski a fost supranumit „Meciul secolului”."


4. "După câștigarea titlului, Fischer nu a mai participat la competiții oficiale timp de aproape 20 de ani.

În 1992 a jucat meciul „revanșei secolului”, împotriva lui Boris Spasski, în Iugoslavia aflată sub embargo NATO. Înaintea meciului a fost filmat scuipând pe ordinul SUA care îi interzicea să joace.[15] Ca urmare, a fost declarat persoană non-grata pe teritoriul SUA și, se spune, a intrat în urmărirea Interpolului.

O vreme s-a refugiat în Ungaria. Începând din 2000 a locuit în Filipine și Japonia, împreună cu Miyoko Watai, președinta „Asociației Japoneze de Șah”[16][17]. În 2005, ca urmare a hărțuielilor la care era supus din partea autorităților americane și japoneze, solicită și primește cetățenia islandeză."

restul gasiti aici: Bobby Fischer - Wikipedia