marți, 21 ianuarie 2014

Jeune et Jolie-Cronicuta de film

Jeune et Jolie este un film nominalizat la Palme d'Or si cu inca vreo doua premii la activ, despre care aflati de aici daca vreti.
Despre distributia filmului puteti afla din aceasta pagina. Am purces sa-l vad si din pacate marturisesc ca n-am inteles foarte bine cauzele acestei drame atat de apreciate.
Practic o duduie de 17 ani, frumoasa, aratoasa si dintr-o familie onorabila se apuca sa practice prostitutia, evadand de cele mai multe ori de sub atentia parintilor, nu foarte severi dealtfel, prin hoteluri de lux, sub tutela unui site de escorte.
Nu, nici macar pentru bani, nici macar pentru placerea actului in sine ci numai pentru pricolul posibil al acestei aventuri.
Din pacate tipessa nu o pateste niciodata (nu tu viol, nu tu sechestrare, nu tu proxeneti algerieni), in afara de decesul unui domn venerabil indopat cu pastila albastra, in timp ce este calarit cu salbaticie.
"Evident" urmeaza o ancheta politieneasca si in final familia afla, astfel ca se ajunge la ore de psiholog cu duduia;
Va las sa descoperiti daca madama dezvaluie vreun motiv adevarat al acestei adevarate drame (sic) si daca in final se va intoarce la cea mai veche meserie din lume.  
 
 
 

luni, 20 ianuarie 2014

Cronicuta de film-The Wolf of Wall Street

"The Wolf of Wall Street" este un film despre un tanar broker si asociatii sai (in majoritate fosti si actuali infractori). Impreuna ajung sa faca  bani cu nemiluita (milioane de dolari saptamanal) din comisioanele vanzarilor de actiuni. Singurul lor atu este persuasiunea si puterea de convingere.
Odata cu surplusul de dolari apar si excesele de toate felurile: prostituate, betii non-stop, masini luxoase, case exorbitante, ceasuri de lux, yachturi de miliardari si....droguri...droguri in exces cu variatii nemaintalnite si nemaiauzite.
In esenta oamenii acestia au un stil de viata complet scelerat si scandalos. De fapt cam tot filmul se axeaza pe descrierea acestui stil de viata, intr-un crescendo ametitor si de fapt nu asta e problema. Stilul de viata al oamenilor este direct alegerea voluntara a lor.
Din pacate nu asta ar fi trebuit sa trateze filmul ci ceea ce numai la inceputul filmului este spus asa, in treacat, de un mentor al invatacelului broker pe atunci;
Fa-i sa cumpere pe oameni, nu accepta refuzuri si odata ce au castigat ceva stimuleaza-le dorinta de imbogatire nemeritata prin reinvestirea si specularea sumelor obtinute la nesfarsit. La urma urmei toata bogatia aia necuvenita este pe hartie iar singurul lucru sigur este comisionul brokerului.
Foarte interesant e ca tot acest imperiu de bani este construit pe baza unor actiuni inferioare, printr-un sistem la limita legii, cu comisioane de 50% pentru broker si cu banii unor oameni foarte simpli, creduli dar muncitori (postasi, mecanici etc);

Pacat ca sistemul financiar american care a permis asa ceva nu este mai serios luat in bascalie si disecat.
Daca vreti sa vedeti deznodamantul povestii va invit sa vedeti filmul.

vineri, 3 ianuarie 2014

Cronicuta de film-"12 years a slave" (12 ani de sclavie)

Un film cu dedicatie pentru acest subiect (revendicarile sociale) si probabil facut special pentru Oscar. Apreciez de pe acum ca va si lua Oscarul. Din pacate este numai un film din multele ce trateaza fix numai revendicarile sociale (vezi subiectul tratat identic Mandela: Long Walk to Freedom sau Ghandi (1982)).
Din pacate "12 years a slave" este un film slab, scris slab, regizat slab si jucat slab. Remarc dialogurile de un penibil extrem. Pacat pentru irosirea unui subiect tragic dar atat de bun, ce ar fi putut fi exploatat artistic sub multiple fatete.
Plang si acum dupa banii de bilet.