marți, 8 ianuarie 2013

30 de Sfaturi de calatorie in Cuba


1. Invata principalele expresii utile in spaniola. Engleza este inutila aici si mai mult ai sa-ti faci nervi cu ea.
2. Compania face calatoria mai buna sau mai rea (nu-mi apartine, fiind preluata, dar subsscriu la ea).
3. Nu-ti lua laptopul cu tine, internetul este prohibit, simbolic si se gaseste numai prin hotelurile mari. Un ipodtouch sau un smartphone sunt de ajuns.
4. Nu te speria daca anumite cartiere in care esti dupa miezul noptii arata ca bombardamentele peste Lipscani. Pedepsele pentru infractiuni asupra turistilor sunt de 4 ori mai mari decat aceleasi infractiuni dar cu victime locale. (via seful politiei din Habana Vieja)
5. Apa curge de vrea 10 ani, o zi da si una nu. Hotelurile mari au rezervor tampon insa. Ideea e sa nu te increzi ca ar fi proaspata.
6. Desi iarna temperatura/umiditatea sunt mai acceptabile in Cuba, de inserat se insereaza pe la 5.00 PM…asa ca adio poze. Programeaza-ti vizitele pana la acea ora.
7. Desi totul pare foarte ieftin, niciodata nu o sa ai in buzunar destui CUC-i schimbati (peso convertibile). Schimbul se face greoi la niste banci care te tin afara in soare cate 2 ore.
8. Cei mai buni ghizi sunt localnicii sau in cazul meu un profesor de istorie foarte cititt care mai si vorbeste spaniola din placere.
9. Autocarele chinezesti Ytoong nu sunt deloc rele la confort si foarte performante.
10. Inchiriatul unei masini nu face deloc banii (intre 60…100 peso/zi).
11. Prizele au voltaj fie de 110V si mai rar de 220V. Forma lor (americana) este diferita, asa ca ai nevoie musai de adaptor de priza.
12. Intotdeauna la restaurant sa ceri la final nota tiparita (cuenta=nota) si sa nu crezi balivernele chelnerilor. Ei bine, o bere nu poate costa niciodata mai mult de 2.5 CUC si asta la un restaurant de fitze.
13. Roamingul nu este inutil dar te costa extrem de mult o convorbire. Datorita diferentei substantiale de fus orar, cred ca nici nu prea vei avea cu cine vorbi acasa.
14. Noaptea e bine sa-ti inchizi telefonul, daca nu vrei sa raspunzi somnoros la tot felul de binevoitori de acasa.
15. Hainele subtiri si decoltate sunt bune pana vine seara sau valul de umiditate excesiva din ocean.
16. Cand gasesti ceva interesant de cumparat, fa-o pe loc. Productia locala este caracterizata prin unicaturi sau serii mici artizanale.
17. Semnalizarea schimbarii directiei in mers cu automobilul este ceva optional pentru cubanezi. In functie de ce masina au, se poate semnaliza si cu mana pe geam.
18. Masinile de epoca care circula sunt superbe, dar te fac sa nu mai poti respira pe strada.
19. In fotografii masinile de epoca arata mai bine decat in realitate unde din multe curge chitul, tabla si uleiul.
20. Nu cumpara trabucuri de pe strada….s-ar putea sa nu fie din tutun (ci din frunze de palmier).
21. Cere cafeaua/ceaiul neindulcite la restaurant. Altfel s-ar putea sa primesti o acadea lichida cu aroma de cafea/ceai. (Diabetul este boala nationala in Cuba).
22. Restaurantele bune sunt ascunse privirii intotdeauna.
23. TuKola nu este acelasi lucru cu CocaCola desi seamana la gust si culoare.
24. Corolar-Berea Cerveza Cristal locala este buna!
25. Corolar la corolar-Bucanero in schimb este naspa rau!
26. Atentie la ce combustibil (de la ce benzinarii) alimentezi. Spre exemplu, anumite sorturi de motorina sunt pline de sulf si s-ar putea sa-ti omoare injectoarele.
27. Desi bananele naturale de pe taraba au numai 5-7 cm e bine sa le consumi. S-ar putea sa fie prima si ultima data cand simti gustul autentic de banane, acestea neavand nicio legatura cu cele dopate de la noi.
28. Stewardesele de la KLM sunt femei interesante rau. Cu toate aceastea, singura sansa sa te tina pe genuchi una, este sa ai intre 1 si 2 ani si sa urli din gura de sarpe 30 minute inainte.
29. Taxele de aeroport la plecarea din Havana se fac intotdeauna pe aeroport (25 pesso) si nu sunt niciodata incluse in biletul tau  de retur cumparat de acasa.
30. Mojito e mai bun in Cuba daca i se pune menta si lime proaspate din belsug precum si rom vechi de minimum 3 ani.

VA URMA

3 comentarii:

Anonim spunea...

Un set de poze ar fi fost mult mai indicat. Rasfoieste si tu "Cuba Continua" - Cosmin Bumbut si Elena Stancu. Poate te inspira!

cccornel spunea...

Un set de poze este pregatit insa deocamdata este in process de prelucrare si selectie pentru a transmite impresii autentice. Nu este nevoie sa rasfoiesc albumul mai sus pomenit. Prefer sa am propria vizune.

Anonim spunea...

Bine, bine domn'le, dar de fetele cubaneze nu zici nimic? Ieftine???