marți, 6 mai 2008

Crystal Island



Sir Norman Foster unul din cei mai mari arhitecti ai zilelor noastre este implicat intr-un proiect major in Moscova.
Numele proiectului este “Crystal Island” si va fi cea mai mare cladire din lume. Zgarie-norul va avea 449,88 m inaltime si va arata ca o piramida spiralata sau ca un vulcan mai degraba.Baza piramidei va avea 701 m in diametru.
Proiectul si-a castigat deja renumele de “cel mai ambitios proiect al momentului”. O structura unica va acoperi 2,5 milioane de metri patrati de spatii. Momentan proiectul a obtinut autorizatiile preliminare si va deveni un oras in oras cu spatii pentru muzee, teatre cinematografe, birouri si magazine.
Va detine 3000 camere de hotel si 900 apartamente, un complex de fitness si chiar o scoala internationala pentru 500 studenti. Structura metalica spiralata ce se va inalta de la sol la fi bazata pe (mega)celule triunghiulare acoperite cu sticla.
Cladirea va fi proiectata sa preia fluctuatiile temperaturii specifice climatului moscovit. Un atrium vast se va descoperi in timpul verii iar o serie de terase etajate vor juca rolul de plaman verde vara si tampon pentru frigul extreme.
Ventilatia si iluminatul vor fi asigurate de cele mai multe ori natural prin escamotarea unor panouri, special proiectate acestui scop. Cladirea este dotata si cu panouri solare si turbine eoliene care vor produce electricitate pentru uriasul edificiu.
Cladirea este inconjurata de un parc vast. Acest proiect este al 2-lea ca marime al arhitectului britanic in Rusia. Ca si comparatie marimea suprafetei acoperite este de 4 ori mai mare decat Pentagonul.
In cea mai mare parte structura va fi fabricata la 10 km de Moscova.
Multi oameni denumesc deja noua cladire –“Pomul de Craciun al Moscovei”.
Crystal Island va simboliza puterea economica a Rusiei in crestere.Proiectul va incepe in 2009 si se va finaliza in 2014.

Cateva date succinte:
Client: nedeclarat (oare de ce?)
Arhitect: Foster & Parteners
Locatie: peninsula Nagatino
Volum: 2.670.000 mp
Inaltime: 450m
Cost: nedeclarat (oare de ce iar?)

Niciun comentariu: