sâmbătă, 13 septembrie 2014

S-a privatizat privata...

O zi superba inceputa in magnifica urbe regala Sinaia (cu un pranz langa Gina Pistol la Taverna Sarbului......Gina, te rog ia si berea mea....lol...cei care au fost de fata inteleg), azi un oras bombardat la propriu de un primar cvasi-incompetent dar absolvent la constructii, ce planteaza peste tot felinare de cimitir si placheaza strazile cu granit chinezesc (da nu-i singurul asa), oras in care cineva zicea ca si daca vrei sa-ti cheltui toti banii nu ai unde, se poate sfarsi dramatic in gara orasului, asteptand trenul Inter-regio, daca te taie pisarea si e cumva si pe la ora 19.00. Pentru un tablou complet inchipuiti-va aceasta minunata gara, din vecinatatea garii regale, in care anunturile trenurilor sunt facute la megafon in mod biling, romana-engleza, de o voce blonda ce se chinuie obstinat sa graseieze in engleza.

Stiu ca faceti ochii mari dar am sa ma explic. In sala de asteptare straveche a CFRului, atat de straveche ca la intrarea in fata usii s-a tocit mozaicul si e o gaura rotunjita de 20 cm adancime, exista un veceu. Nimic mai normal, nu-i asa, pentru secolul XXI? Veceul e acolo din secolul XX probabil, de pe vremea comunistilor probabil. Daca te taie urgent trebuie sa ai unde sa te duci. Aici incepe distractia. Ditamai cefereul care tine de ministerul transporturilor, care minister tine de guvernul Romaniei, n-a fost in stare sa investeasca in ceva gresie / faianta si obiecte sanitare banale. Ca atare a aparut un investitor strategic care a facut-o. O da, nu am uitat fantastica lozinca de dupa revolutie (pardon, ingramadeala din Decembrie) in care cine sugera ce incerc eu sa zic, era considerat ca fiind impotriva privatizarii si infierat groaznic. Investitorul strategic si-a pus un om acolo sa isi amortizeze investitia si scoata profit din taxa aia. Care om sta cat vrea el.....teoretic are program pana la 19.30, dar la 19.00 cand m-a taiat pe mine era dus de mult timp acasa iar usa veceului incuiata in urma lui.

Am interpelat furios pe doamna de la informatii care saraca mi-a zis si ea, ca pana si angajatii  CFR ului au voie sa faca pipi / caca de numai 3 ori pe zi si ca sunt trecuti pe caiet. Evident gara, ca orice gara, functioneaza 24 de ore. Ca atare dupa alea 8 ore, cat probabil o sta angajatul de la privata acolo, oamenii se tin. Se tin si angajatii dar si mai grav si calatorii.  De nervi am vrut sa fac un pipi in mijlocul salii de asteptare dar pana la urma am ales sa fac numai o poza la usa privatei. Aceiasi poveste mi-a confirmat-o si doamna de la bufetul de langa, si ea o investitoare ce varsa banii de chirie la cefereu (oare?).

Va dati seama in ce tara traim? Va dati seama ca suntem in secolul XXI? Va dati seama ca aceasta gara ar trebui inchisa, asa cum orice benzinarie care nu ofera gratis grup sanitar (dus si gel de dus numai in Germania), aer comprimat si apa nu primeste autorizatie de functionare?
Va dati seama cat de mult le pasa celor care sunt platiti sa le pese (nu ma intereseaza nicio culoare politica)? Va dati seama ca nenorocitul ala de veceu este si el parte dintr-o afacere facuta pe spinarea calatorilor? Faceti un pas inapoi si incercati sa va inchipuiti pe orice aeroport din lume, sigur ati fost intr-o vacanta, in tranzit pe vreun aeroport, si incercati sa traiti aceasta situatie prin ochii unui turist de oriunde din Europa civilizata. Ei, cum e? Ce va da? Da, e corect ce v-a iesit dar nu, nu suntem in Africa ci in Uniunea Europeana a secolului 21. Chiar suntem? Sa va fie rusine ba!
 

3 comentarii:

Adrian spunea...

Treaba cu WC-ul din gara Sinaia e urâtă de mult timp. N-am prea "nevoit" eu pe acolo, având grijă să mă golesc înainte de coborârea de pe munte dar, prin vara lui 2004, am condus la gară o gagică. Şi gagica, pudică, s-a sfiit să se uşureze în pădure. Pe cale de consecinţă, înainte de a lua trenul spre Bucureşti, a făcut o vizită WC-ului din gara Sinaia. Era şi atunci taxă dar elementul cu adevărat interesant e că în schimbul taxei primeai puţină hârtie igienică şi... o lumânare cu care să-ţi luminezi drumul către tron.

Mi s-a părut teribil de romantică faza... :))

cccornel spunea...

Cu atat mai mult mi se pare mai ingrozitoare situatia!

Adrian spunea...

Acum, serios vorbind,este de condamnat faptul că Sinaia nu a găsit o soluție decentă pentru problema asta în 10 ani. Nu știu a cui este responsabilitatea în problema asta (Primărie? Ministerul Transporturilor? Ministerul Turismului?) dar o soluție rapidă este absolut necesară.