luni, 20 ianuarie 2014

Cronicuta de film-The Wolf of Wall Street

"The Wolf of Wall Street" este un film despre un tanar broker si asociatii sai (in majoritate fosti si actuali infractori). Impreuna ajung sa faca  bani cu nemiluita (milioane de dolari saptamanal) din comisioanele vanzarilor de actiuni. Singurul lor atu este persuasiunea si puterea de convingere.
Odata cu surplusul de dolari apar si excesele de toate felurile: prostituate, betii non-stop, masini luxoase, case exorbitante, ceasuri de lux, yachturi de miliardari si....droguri...droguri in exces cu variatii nemaintalnite si nemaiauzite.
In esenta oamenii acestia au un stil de viata complet scelerat si scandalos. De fapt cam tot filmul se axeaza pe descrierea acestui stil de viata, intr-un crescendo ametitor si de fapt nu asta e problema. Stilul de viata al oamenilor este direct alegerea voluntara a lor.
Din pacate nu asta ar fi trebuit sa trateze filmul ci ceea ce numai la inceputul filmului este spus asa, in treacat, de un mentor al invatacelului broker pe atunci;
Fa-i sa cumpere pe oameni, nu accepta refuzuri si odata ce au castigat ceva stimuleaza-le dorinta de imbogatire nemeritata prin reinvestirea si specularea sumelor obtinute la nesfarsit. La urma urmei toata bogatia aia necuvenita este pe hartie iar singurul lucru sigur este comisionul brokerului.
Foarte interesant e ca tot acest imperiu de bani este construit pe baza unor actiuni inferioare, printr-un sistem la limita legii, cu comisioane de 50% pentru broker si cu banii unor oameni foarte simpli, creduli dar muncitori (postasi, mecanici etc);

Pacat ca sistemul financiar american care a permis asa ceva nu este mai serios luat in bascalie si disecat.
Daca vreti sa vedeti deznodamantul povestii va invit sa vedeti filmul.

Niciun comentariu: