marți, 6 septembrie 2011

Cronicuta de film-The way back (2010)

"The way back" este un film ce relateaza o intamplare reala, asa cum se si spune in preambulul filmului (exista insa si multe pareri contrare despre veridicitatea povestii). Mai exact este vorba despre un grup destul de cosmopolit de prizonieri ai sovieticilor, dintr-un lagar Siberian, ce se hotarasc sa evadeze spre India ( 6.500 de kilometri, marsaluind prin Mongolia, China si Tibet, prin desertul Gobi si prin Muntii Himalaya). Actiune este plasata in jurul anului 1940-1941;
Filmul este ecranizarea romanului  "The Long Walk: The True Story of a Trek to Freedom" al polonezului Slawomir Rawicz si are o regie /scenariu semnate de
Peter Weir;In rolurile principale ii are pe Colin Farrell, Dragos Bucur, Ed Harris, Alexandru Potocean si Saoirse Ronan.
Filmul este admirabil mai ales prin povestea relatata dar si prin imaginile folosite. Am fost impresionat mai ales de cadrele padurilor Siberiene noaptea/iarna. Pentru occidentalul fara multe notiuni istorice, atrocitatile si "filozofia" comunista sunt succint redate, atat cat sa inteleaga esenta (sper).
Daca va mai indoiti ca Dumnezeu exista priviti cadrele nocturne ale padurilor Siberiene si....neaparat nu ratati acest film!

P.S. Sunt gelos pe Dragos Bucur pentru peisajele pe care a avut ocazia sa le vada la filmari.

Niciun comentariu: