marți, 19 iulie 2011

Rosia Montana si lipsa de logica

Caut de ceva vreme o baterie pt analogicul pe care-l am de curand. Interesant este ca bateria care se foloseste in el, dar si in majoritatea camerelor analogice din generatia sa precum si in mai toate exponometrele din acea perioada (PX 625)  nu se mai produce, din cauza ca ar contine ceva molecule de mercur care cica-s daunatoare mediului si oamenilor. Avantajele lui PX625 ar fi ca tensiunea de 1.35V este perfect constanta pe toata durata de viata a bateriei, aceasta devenind o tensiune de referinta in circuitele electronice ale exponometrelor si camerelor. Inlocuitoarele acestor baterii sunt unele alkaline, cu aceiasi forma exterioara, insa cu tensiune de 1.5V. Evident, diferenta de tensiune dintre cele doua, face ca exponometrele sa o ia razna si mai mult sa incurce decat sa descurce.
Fara legatura aparenta, azi am auzit la radio o emisiune in care doua tabere se duelau verbal in privinta proiectului Rosia Montana.
Mi-au parut frapante doua idei auzite/deduse din discutie:

1. Tabara pro exploatarea zonei, cerea celeilalte sa aduca o varianta alternativa la cea propusa de ei (adica exploatarea cu ajutorul cianurilor). Nu inteleg de ce ar fi trebuit tabara cealalta sa faca asta. Adica eu vreau profit si nasc, pe termen lung, eventual si pentru cei nenascuti inca,  o problema din felul in care vreau sa fac profit. Dupa asta tip tare la aia care se opun ca nu vin cu nicio alternativa si doar se plang.  
Deci clar, asta-i culmea nesimtirii!
Problema de fapt nu exista...nu vad niciun "must" pentru cei care raman cu cianura in par, in a exploata aurul din zona. Oricum muntii nostri aur poarta, noi.....

2. Cum mama dracului se poate ca un cacat de baterie cu 3 molecule de mercur sa fie interzisa la productie in lumea civilizata iar exploatarea aurului cu lacuri intregi de cianura sa nu fie, in aceiasi lume? Mie imi suna a fatarnicie la nivel mare!

3. Pentru rezolvarea problemei, eu propun o metoda mult incercata si de mare succes in perioada post '90. Este vorba despre politica pasilor mici. Pentru inceput propun declasarea minelor romane din zona de pe lista monumentelor istorice.Pentru aceasta rog sa se caute un ministru cu putere de semnatura in aceasta problema. Ceilalti pasi vin imediat dupa asta, in ordine fireasca.

Niciun comentariu: