marți, 5 ianuarie 2010

nice to meet you - se intoarce (pe partea cealalta)

Acum ceva vreme faceam tot aici o observatie pertinenta , zic eu, referitoare la modurile de a face cunostinta cu oameni noi-cel moldovalah si la extrema cel americanesc.
Pur intamplator, noptile trecute, pe cand lecturam o carte a domnului Neagu Djuvara, am aflat o explicatie foarte interesanta a acestui fapt.
Redau mai jos parerea acestui domn. Voi reveni ulterior cu o mica recenzie asupra cartii, dat fiind ca am ispravit de citit si m-a si marcat cumva.

"Din numeroasele mele contacte cu Statele Unite-si profesionale, si familiale-, am inteles deosebirea, cu radacini istorice, intre felul cum prezentam noi persoanele in societatea europeana si felul cum le prezinta americanii. In "societatea" europeana, a predominat modelul aristocratic francez. Cand, de pilda, intra in lume, la Paris, in veacul XVII-lea sau al XVIII-lea, un tanar provincial era prezentat prima oara "in lume" intr-un salon cu renume, sa zicem la marchiza du Deffand. Aceasta, cerand putina liniste adunarii oaspetilor, li-l arata pe tanarul nou-sosit: " Vi-l prezint pe tanarul conte de Guiche, fiul ducelui de Gramont, care va intra in regimentul colonelului X..." Si, de atunci, noului introdus "in lume" era de ajuns sa i se spuna numele, orisice explicatii sau amanunte ar fi parut nepotrivite, aproape jignitoare.
Cu totul alta a fost situatia in Statele Unite, chiar de la formarea lor. Societatea americana era , cel putin teoretic, egalitara. Oamenii care se intalneau veneau din provincii indepartate si aveau origini variate. Prezentarea lor trebuia sa fie amanuntita, numele unuia si altuia retinute cu grija. Si astazi copii americaniinvata de mici sa retina numele oaspetilor si sa lepronunte corect, indiferent de originea si cetatenia acestora. Noi, din pacate, in societatea boiereasca din veacul al XIX lea, am urmat in toate modelul francez si in unele aspecte nepotrivite lumii moderne. Cunosc in Franta sute de persoane, mai bine zis le recunosc dupa fata, dar nu stiu cum le cheama si, de cele mai multe ori, nici ce fac.   "

Niciun comentariu: