luni, 9 februarie 2009

Elucubratii orfeico-filmografice THE END

...deci cum va ziceam am ajuns intins sa vad sfarsitul si l-am vazut de acolo de unde tipesa convinsa ca ala si-a schimbat lookul chirurgical incerca sa agatze tot felul de operati facial.
Pe primul l-a gasit in metrou desi i se parea ca nu are palma la fel de mare ca ala pe care-l cauta ea (Ji-woo il chema pe samuraiul cautat).
Al 2-lea a gasit-o (agatat-o) el pe ea care intre timp devenise o prada usoara pentru barbati. Da, ati ghicit, tipul a agatat-o la aceiasi cafenea. P-asta l-a pus sa rada si si-a cam dat seama ca nu rade la fel ca Ji-woo. Dat fiind ca nu era prea sigura de nimic a ajuns si la el acasa. In timp ce acesta facea dusul precoitus i-a cautat fotografii prin casa si....a gasit fotografii din trecutul lui. Din pacate tipul nu avea nicio operatie estetica ci pur si simplu asa aratase din totdeauna.
Cum tipul tot iesise din dus croit pe treba, tipa are parte de o agresare fizica sanatoasa (cum naiba sa te duci la unu acasa, sa-l trimiti la dus, apoi sa nu mai vrei?).
Norocul ei este ca cineva suna la usa tipului exact in acest timp, tipul iese infasurat in prosop si dupa sunete banuim ca cineva i-a cam facut de petrecanie-dar nu vesnic)- pe hol. Cam asa reuseste tipa sa scape din apartament. Intamplarea ne sugereaza ca el (Ji-woo) o urmareste si o protejeaza indeaproape. Tipesa incepe sa alerge de nebuna prin oras, se intoarce la ala primul din metrou care, in paranteza fie spus facea poze mereu, si ajunge la studiolui lui. Aici este din ce in ce mai convinsa ca l-a gasit pe Ji-woo dupa pozele pe pereti in care ea aparea in toate ipostazele in care o vazusem de-a lungul filmului. Ni se sugereaza ca cei doi si-o trag iar dupa aceasta asistam la un dialog in pat intre cei doi:

"Ea: -Ji-woo...
El: -Nu sunt Ji-woo. Numele meu e Jung-woo"

Ea alearga paranoica pe strazi presarand bucati rupte din fotografiile luate din studioul tipului iar el ramane in pat, cu cearsaful in cap, deznadajduit ca nu a fost recunoscut sau...ca nu este Ji-woo. Atrag atentia asupra gestului simbolic al pusului pe cap al cearsafului. Acelasi gest il facea tipa atunci cand isi dorise prima data sa aiba alta fatza.
Am mai uitat sa va spun o chestie importanta, dar ma veti scuza dat fiind ca eram somnoros prima data...filmul incepe cu o tipa bandajata la fatza si cu niste ochelari de soare enormi care iese din clinica de chirurgie estetica. La subsioara poarta o fotografie inramata a unei tipe. Eroina noastra, neoperata atunci, se ciocneste de ea si-i sparge geamul fotografiei.

Eroina noastra alearga in continuare prin metrou convinsa fiind ca samuraiul Ji-woo o urmareste. Neputinta de a-l si recunoaste acum, cand are alt chip, o scoate din minti. Urla ca nebuna prin metrou iar lumea se strange ca la urs. Un tip totusi are curajul sa se departeze de ea si sa o ia la fuga (nu ne sunt aratate decat picioarele lui) -tipesa il urmareste in goana nebuna pe strazi pana cand...un camion il calca pe tip trecand cu roata peste capul lui si desfigurandu-l.
Tipa urla isterica pana la venirea politiei care are o singura intrebare: "Il cunosteati?"
Ce-ar fi putut raspunde la asta? Disperata si plina de singe tipa isi da seama ca se afla in fata clinicii de chirurgie estetica (nu radeti mai...e un film in care coincidentele se tin lant). Intra inlauntru si il intrerupe pe magistralul chirurg chiar dintr-o operatie. Distrusa isi freaca mainile pline de sangele victimei camionului in timp ce chirurgul ii spune ca e putin obosita. Cu o subita inspiratie sau poate interes pecuniar (cine stie) chirurgul rosteste catre Seh-hee (ca asa o chema) celebra fraza:
"Vrei sa fii de nerecunoscut?"
Ea zambeste sinistru si vedem deja pregatirile pentru a doua operatie.
Filmul se termina exact cum incepe. Ea ,dupa operatie, iese din clinica, bandajata si cu ochelari de soare enormi la ochi. Sub brat poarta o rama cu o fotografie inramata. O alta ea dar fara operatie se ciocneste cu ea operata a 2-a oara si-i sparge geamul ramei. Ultima imagine este cu o multime de asiatici care colcaie pe strada amestecandu-se unii cu ceilalti.

P.S. Lasand misto-ul la o parte, filmul se numeste "TIME" (fara articol) in fatza si apartine unui celebru si premiat regizor si scenarist ,Kim-Duk Ki. Voi credeati ca telenoveaua poate fi doar sudamericana?

Niciun comentariu: