vineri, 30 ianuarie 2009

Gandhi

In 30 ianuarie 1948 Gandhi, liderul politic si spiritual al miscarii de independenta indiene era asasinat in New Delhi de catre un fanatic hindu.
Nascut in 1869 Mohandas Karamchand Gandhi a fost in contact prin mama sa profund religioasa, cu "Jainism-ul" -o morala religioasa indiana care propovaduia non-violenta.
Gandhi nu a fost un student stralucit insa in 1888 i-a fost acordata sansa de a studia dreptul in Anglia.
In 1891 s-a intors in India unde a esuat in gasirea unei slujbe regulate-fapt pentru care a acceptat in 1893 un contract de 1 an in Africa de Sud.
Aici a fost victima discriminarii rasiale existente in aceasta tara.
Mai tarziu Gandhi amintea de un incident in care fusese mutat de la clasa 1 a unui compartiment de tren ca fiind clipa sa de revelatie.
De atunci a decis sa lupte impotriva injustitiei si sa apere drepturile sale de indian.
Cand contractul sau a expirat, el a decis spontan sa ramana in Africa de Sud si sa lanseze o campanie impotriva legislatiei care priva indienii de dreptul la vot. Restul este istorie stiuta de toata lumea.
Dupa 7 ani de proteste a negociat o intelegere cu guvernul Sud African. In 1914 Gandhi s-a intors in India unde a trait o viata de abstinenta si spiritualitate. A sprijinit Anglia in primul razboi mondial.
Din 1920 a fost liderul miscarii de independenta Indiene. A reorganizat Congresul National Indian ca pe o forta politica si a lansat un masiv boicot impotriva produselor, serviciilor si institutiilor britanice in India.
In 1922 violentele incep in India. O luna mai tarziu este arestat de autoritatile britanice pentru razvratire , este gasit vinovat si incarcerat (eliberat in 1924).

In 1930 lanseaza un masiv protest impotriva taxelor britanice pe sare si cere statutul de dominion pentru India.
In campaniile sale de nesupunere civica, Gandhi si cei care-l urmau au marsaluit catre marea Arabica, unde au facut propria lor sare prin evaporarea apei de mare.
Marsul care a dus la arestarea lui Gandhi si a altor 60 000 de indieni a castigat un nou respect international si suport pentru lider si miscarea sa.
In 1931 Gandhi ia parte la "Round Table Conference " despre India -in Londra, ca singur reprezentant al Congresului National Indian. Intalnirea a fost o mare dezamagire si dupa reintorcerea sa in India este din nou incarcerat.
Pe cand era in inchisoare el conduce un alt protest rapid impotriva tratamentului guvernului britanic asupra castei indiene cea mai de jos.
In 1934 paraseste partidul pentru a lucra pentru dezvoltarea economica a Indiei. Protejatul sau Jawaharlal Nehru este numit lider al partidului in locul sau.
Odata cu izbucnirea celui de-al 2-lea razboi mondial, Gandhi se reintoarce in politica si cheama la cooperarea cu efortul britanic de razboi, in schimbul independentei.
Anglia refuza sa imparta India dupa modelul conservator al gruparilor musulmane si hinduse.
Ca raspuns, Gandhi lanseaza miscarea "Quit India" in '42, care cheama la retragerea totala a britanicilor.
Gandhi si alti lideri nationalisti au fost incarcerati inainte de 1944. In 1945 un nou guvern vine la putere in Anglia si negocierile pentru independenta Indiei incep.
Gandhi militeaz apentru o Indie unita dar Liga Musulmana care scazuse in influenta in timpul razboiului nu este de acord.
Dupa indelungi discutii, Anglia consimte sa creeze doua noi state independente (India si Pakistan) in 15 Augist 1947.
Curand incep violente sangeroase intre hindusi si musulmani in India.
Gandhi va vizita zonele cu probleme si in New Delhi un extremist hindu (care protesta impotriva tolerantei pentru musulmani) il va impusca mortal.
Gandhi a fost cunoscut ca Mahatma (marele suflet) de-a lungul vietii sale. Metodele sale de nesupunere civica au influentat luptori pentru drepturile civile de pe tot globul, in special pe Martin Luther King Jr. in Statele Unite.

N.A.-In India actuala, independenta, se traieste cu mai putin de un dolar pe zi. Limba oficiala este inca engleza, probabil si datorita multiplelor dialecte care se vorbesc in aceasta tara.

Niciun comentariu: