luni, 22 decembrie 2008

Cronicuta de teatru-Sapte dintr-o lovitura

Un spectacol de Lia Bugnar in regia lui Ion Caramitru care semneaza si scenografia.

Distribuţia:
Clara ……
Carmen Ungureanu
Fefe ……Ana Macovei
Ema …Lia Bugnar / Florina Gleznea
Gabi ….
Mihai Calotă
Bobo ….Florin Lăzărescu
Nick …..Alexandru Nedelcu
Luca ….Axel Moustache
Marina…Victoria Dicu

Piesa este o satira crunta asupra televiziunilor care ne “umplu” serile si timpul liber uneori. Avide dupa audienta (adica publicitate, adica bani) acestea escaladeaza orice limite ale bunului simt. Mi-e greu sa va spun daca acum povestesc piesa sau realitatea. In goana dupa audienta un producator organizeaza un spectacol–concurs gen Big Brother, promitand celor 7 concurenti care fusesera refuzati in distributia unei telenovele ca la sfarsit doi dintre ei vor castiga un rol in aceasta. Urmeaza un maraton live in care orice sacrificiu/compromis este permis si chiar cerut pentru atingerea acelui iluzoriu mare castig.
Este clar ca autoarea s-a inspirit in creionarea personajelor din singura editie romaneasca a formatului Big-Brother.
Descoperim pe rand personajele: Clara-o harpista cu suflet de poetesa aflata in cu totul alte sfere, o Fefe toxicomana, o Ema in cautarea celebritatii- trecuta prin toate asternuturile pentru aceasta, un Bobo-cocalarul perfect, un Nick in rol de ultrasceptic inteligent
, un Gabi pederast si modist (la naiba) precum si un Luca –poetul perfect.
Toata aceasta adunare de personaje trebuie sa concureze pentru voturile telespectatorilor. Ei "decid" cine va ajunge in telenovela. In goana nebuna dupa atingerea celebritatii aproape fiecare (cu mici exceptii) va face absolut orice compromis, intr-un ritm crescendo paroxistic. Nu vreti sa stiti unde se va ajunge. Se incepe cu sex online si se ajunge la sinucideri in direct. Desi lumea rade mult la ironia autoarei piesa are un tragism aparte. Personajul responsabil nu apare niciodata-proprietarul de televiziune isi “arata” doar vocea. Culpabilizat este si personajul principal-publicul-cel care are degetul pe telecomanda intotdeauna. Dar nu cumva acest public se educa zi de zi asa cum vor acele televiziuni?Referirile la personaje mondene sunt foarte explicite (Andreea Esca, Botezatu etc).
Actoriii joaca magistral desi toti sunt foarte tineri. Desi nu ar trebui voi nominaliza totusi pentru jocul actoricesc pe Ana Macovei,
Florin Lăzărescu si pe Mihai Calotă. Va invit cu caldura sa urmariti piesa desi veti pleca totusi de la teatru cu un gust amarui.

P.S. Lia…nu trebuia sa ne spui intre aplauze ca e vorba despre un pamflet.
Ne-am dat seama si singuri.


Pentru fotografii da un click AICI.

Niciun comentariu: