luni, 25 august 2008

First Hoax

În această zi în 1835, apare primul articol dintr-o serie de şase articole anunţând presupusa descoperire a vietii pe luna în ziarul New York Sun.
Cunoscut ca "Marele Moon Hoax," seria de articolele a fost retiparita de jurnalul oficial "Edinburgh Journal of Science".
Semnatarul articolului a fost Dr. Andrew Grant, descris ca fiind un coleg cu Sir John Herschel, un renumit astronom al zilei.
Herschel de fapt, plecase la Cape Town, Africa de Sud, în ianuarie 1834 cu scopul de a înfiinţa un observator cu un nou si puternic telescop.
Asa cum Grant a descris, Herschel găsise dovezi ale formelor de viaţă pe luna, inclusiv astfel de animale fantastice ca unicorni, castori cu două picioare precum si humanoizi inaripati asemanatori liliecilor.
Articolele de asemenea oferea descrierea completa a geografiei lunare, cu cratere masive, cristale enorme de ametist, rauri repezi si vegetatie abundenta.
Ziarul New York Sun, infiintat in 1833, a fost unul dintre noile "penny press" -ziar care apela la o mai mare audienţă cu un preţ mai ieftin şi mai mult un stil de jurnalism narativ (n.a.-adica un fel de Libertatea sau Evenimentul Zilei in epoca Cristoiu).
Din prima zi cand articolul a fost tiparit vanzarile ziarului au crescut considerabil.
Erau lucruri incitatante iar cititorii efectiv devorau totul. Singura problema era ca nimic din cele publicate nu era adevarat.

Morala: Nimic nu e nou sub soare! :)

Niciun comentariu: