marți, 13 mai 2008

Creatorul de teatru


Locatie: Teatrul ACT
Autor: Thomas Bernhard
Nume piesa: Creatorul de teatru
Distributie: Marcel Iureş, Valeria Seciu, Constantin Drăgănescu, Afrodita Androne, Vitalie Bantaş şi Constantin Drăgănescu
Regizor: Alexandru Dabija
Scenografia: Irina Solomon.


Un actor isi joaca propriul rol. Piesa este despre conditia artistului in lume si in societate-fericirea si nefericirea de a fi actor.
O familie de artisti in turneu.
Artisti este mult spus pentru ca toti ceilalti sunt niste cabotini cu roluri butaforice. Totul este creat pentru reprezentatia marelui Bruscon.
Bruscon joaca in piesa pe care chiar el a scris-o, rolurile lui Cezar, Napoleon, Hitler, Einstein, Metternich ş.a. (prilej pentru divagaţii pe teme istorice).
Lumea din culisele teatrului... un teatru considerat de artist "o pervesitate care dăinuie de mii de ani şi după care omenirea e înnebunită, pentru că e înnebunită după propria ei ipocrizie".
Actorul incercat de indoieli si nelinisti ajunge sa joace in uitatul de lume sat Utzbach iar pregatirea piesei este prilej de preocupari meditative si fraze memorabile.Iures face un rol mare.
Toti ceilalti actori sunt numai suportul lui, hartia si cerneala cu care un poet si-ar scrie opera.
Valeria Seciu schiteaza doar personajul ei prin mimica si gesture (nu rosteste nici un cuvant toata piesa).
Mult tragic-comic in piesa pentru un public bucurestean mult prea doritor numai sa rada.
Criticii l-au declarat in stagiunea trecuta, pentru acest rol, pe actorul Marcel Iures “cel mai bun actor”.
Un spectacol emotionant la care nu trebuie sa lipsiti desi "este un spectacol greu pentru spectator"asa cum spune regizorul.

Niciun comentariu: