joi, 8 mai 2008

Carol I redivivus

Azi am trecut in fuga cu masina pe Calea Victoriei.
Am ramas placut surprins sa vad in Piata Revolutiei o macheta de statuie ecvestra, monumentala prin proportii si clasica prin executie a lui Carol I.
Cautand informatii am aflat ca sculptorul este Florin Codre.

Initial statuia urma să fie amplasată în Piaţa Revoluţiei, în locul monumentului realizat de Ivan Mestrovici, despre care se ştie că a fost distrus în 1948 de comunişti.
Se pare totusi ca locatia a fost schimbata cu amplasamentul din Piaţa Victoriei, în faţa Muzeului "Grigore Antipa".
Personal cred ca este mai fericita ultima alegere fiind total in afara ariei de influenta a “Tepei” lui Ghildus.
Potrivit sculptorului Florin Codre, statuia va fi realizată din bronz şi granit, va fi amplasată pe un piedestal, tot ansamblul atingând o înălţime de circa 18 metri.

Cu siguranta acesta este un legitim demers istoric pentru regele (si inainte de asta domnitorul) Carol (pe numele lui complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen) care a obtinut independenta si prestigiul Romaniei, a modernizat-o si i-a redresat in acea perioada economia.
Sub domnia sa a fost construit Pelesul, s-au construit primele universitati (Bucuresti si Iasi) precum si primul pod peste Dunare (Fetesti-Cernavoda).
Absolvent al unei scoli de cadeti si germanic prin provenienta, se stie despre acesta ca era un adept al ordinii totale.
Coroana lui regala a fost facuta din otelul unei tevi de tun turcesc captural la Plevna.
Asteptam de mult timp si un "domn" contemporan al Romaniei moderne care sa se poata lauda cu jumatate din cele de mai sus. Se pare totusi ca ducem lipsa de nemti.
Revin cu poze curand…mi se pare ca ofera niste unghiuri de vizualizare fantastice.

Niciun comentariu: