duminică, 30 decembrie 2007

Antireclama mascata cu art-nouveau contrafacut

Mandragora sau pe romaneste matraguna.
Legenda spunea pe vremuri ca ar fi o planta care creste acolo unde polutia unui barbat spanzurat atingea pamantul.
Adevarul e ca matraguna (Atropa belladonna) este o planta misterioasa despre care se crede ca ar combate sterilitatea la oameni si animale.Ritualul de culegere al plantei este complicat si mistic (informatii complete aici).

Mi-a atras atentia acest nume de restaurant citind prin Bucharest-Guide.
Ciudata alegere pentru numele unui restaurant insa se spune ca ar apartine lui Boby Paunescu, Monica Barladeanu si Cristi Puiu (aceiasi asociati ca la casa de filme Mandragora Production).
Nu vreau sa fac critica de restaurant, pentru ca nu acesta este scopul, dar m-a frapat o fraza in reclama platita a acelui restaurant: “Toaleta e impecabila iar decorurile art nouveau, care chiar si unuia ca mine, care nu inghite prea bine modernismul, i-au placut foarte mult.”
Brusc, ca un admirator ar art nouveau-ului (desi stiam sigur ca e un curent aparut initial la sfarsitul secolului XVIII si inceputul secolului XIX-intre 1892-1902 dar afirmat deplin spre sfarsitul sec XIX ca o trecere spre modernismul de secol XX) am fost interesat sa vad poze cu interiorul asa ca iata-le:
Mai baieti…sa ne intelegem…ce e art-nouveau si ce nu? Putina vopsea mov pe pereti alaturi de vopsea aurie, draperii mov, o pictura murala cu planta magica, scaune tapitate cu piele neagra si putina tabla aplicata pe pereti nu e nici pe departe art-nouveau. Eu cand zic art-nouveau ma gandesc instantaneu la capitala acestui curent si a Belgiei totodata, Bruxelles.
Ma mai gandesc la detalii superlucrate pana la dementa, la linii curbe si la vitralii Jugendstil.
Daca vrei sa vezi arhitectura art-nouveau adevarata e musai sa faci o plimbare pe strazile din jurul Square Marie-Louise-Square Ambiorix si in continuare pe Avenue de la Brabanconne si Rue de L,abdication.
O alta ruta interesanta ar fi: Avenue Brugmann-Ma Chamapgne-Rue Americaine-Place de Chatelain-Rue Simons-Rue Faider.
Aveti aici cateva fotografii cu ce ati putea vedea in aceste locatii precum si in altele din Bruxelles:

1.Ernest Blérot (13 Chaussee Waterloo)
2.Gustave Strauven (11 Square Ambiorix)
3.Jules Brunfaut (1 Rue de la Jonction) Hotel Hannon.jpg
4.Paul Cauchie (5 rue des Francs)
5.Paul Hamesse (316 Rue Royale)
6.Paul Saintenoy (Old England)
In ceea ce priveste decorarea interioara, laborioasa pana la dementa, specifica art-nouveau-ului redau exemple semnificative:

1.Victor Horta (House in Brussels)
2.Victor Horta (House)
3.De Ultieme Hallucinatie (Brasserie)
4.La Buca di Bacco
Concluzie: Apreciez putin mov in toate ca o declaratie publica si sincera din partea unei femei insa la art-nouveau mai este mult de lucrat.
La buna vedere!
P.S. Daca nu v-ati saturat de art-nouveau puteti aprofunda aici, sau chiar aici.
©cccornel

4 comentarii:

Fantasya spunea...

Art nouveau sfarsit de secol 19 inceput de secol 20 mai exact stilul apartine curentului modern si se interesecteaza in europa cu art decoul, bauhauseul si stilul traditional (in arhitectura) care sunt si ele stiluri moderne.

Jugendstil= art nouveau= new art= seccesion=stile liberty=style sapin...
asta pentru ca ai facut confuzia cu vitralile...
Art nouveau e mai mult decat culoare - intamplator am scris despre Horta luna trecuta http://fantasya.wordpress.com/2007/12/28/una-buna-pe-zi/

Pe langa Victor Horta super importanti au fost Hector Guimard, Antonio Gaudi, Otto Wagner, Henry Gutton Lavirotte in arhitectura si arta si design : Klimt, Toulouse-Lautrec, Munch, Galle, Mucha, Daum Freres, Mackintosh, Rene Lalique, Louis Tiffany

Restaurantul din imagini un kitsch autohton ...

Anonim spunea...

As spune chiar asa:reclama platita sau doar impresia unui client ? Kitsch dupa parerea unora sau foarte tare dupa parerea altora este doar o chestie de gust.E un restaurant cu o atmosfera placuta, servire buna si mancare foarte interesanta pentru cei care nu sunt mancätori de mici si va zic asta pt ca am mancat acolo de cateva ori. S-AUZIM DE BINE !

cccornel spunea...

Draga Anonimule, sper sa mai rasfoisesti acest blog ca sa-ti dai seama ca nu fac reclama la nimic dat fiind ca nu ma intereseaza. Speram din lecturarea articolului sa-ti dai seama ca adevaratul "Art Nouveau" nu are nici in clin nici in maneca cu decorarea acestui restaurant.
Despre mancare nu am adus vorba in articol pentru ca nu acesta era scopul lui.
Cat despre "Kitsch" cred ca lucrurile sunt destul de clare si nici pe departe asa de relative.

KITSCH, kitschuri, s.n. Termen folosit pentru a determina un obiect decorativ de prost gust. ♢ Reproducere sau copiere pe scară industrială a unor opere de artă, multiplicate şi valorificate comercial. [Pr.: chici] – Din germ. Kitsch; Produse cu caracter de pseudoartă, caracterizate prin platitudine, imitaţie superficială a operelor de artă; lipsă de originalitate. 2) Reproducere sau copiere pe scară industrială a unor opere artistice, multiplicate şi valorificate comercial. 3) Obiect (tablou, carte etc.) de proastă calitate; Termen folosit pentru a desemna arta de prost gust, pseudoarta; reproducere sau copiere pe scară industrială a unor opere artistice, multiplicate şi valorificate comercial; obiect (carte, tablou etc.) de proastă calitate.

Anonim spunea...

buy facebook likes
buy facebook likes cheap
buy facebook page likes

buy facebook page likes buy bulk facebook fans
buy likes on facebook buy cheap facebook fans
_________________
how to buy facebook likes [url=http://cricketfains.com/cricketfains/forum/index.php?action=profile;u=437268]buy likes on facebook[/url] buy facebook likes cheap buy bulk facebook fans