luni, 17 septembrie 2007

Mezalianta, manelizarea si tiganizarea

Sambata asta la pranz aveam ceva de cumparat din magazinul de mare angajament Obor.
Cum afara era foarte frumos, la intoarcere am hotarat sa trec prin parcul de langa magazin.
Lume multa, copii, pensionari sahisti, gospodine cu sarsanale si………..cupluri proaspat casatorite la primaria din parc.
Multi ani traisca!, invitati intarziati, tineri emotionati, orez, podul de flori, fotografii si fotografi, soacre inlacrimate de emotie, eleganta sau penibil vestimentar (dupa buget si gusturi coane Fanica)….toate m-au facut sa ma las atras in acest joc al observatiei de pe bancile cele mai apropiate de eveniment.
Nu m-a surprins nimic din toate astea pret de vreo 20 de minunute pana la aparitia unui cuplu absolut inedit.
Ea….foarte frumoasa,inalta, blonda, cu o rochie bine taiata, pantofi si poseta impecabila.
El…..inalt, excesiv de brunet, buzos (n-am vrut sa zic de prima data dar era clar tigan), atletic, cu o freza foarte scurta dar cu “chica” in frunte, costum bleumarin cu dungulita alba, camasa alba purtata pe dinafara oantalonilor si pantofi mult prea ciocati. Burta inca nu are. Intr-un cuvant un adevarat sofer de taxi la fime d’alea fara aparat de taxat. …imi pare rau ca nu am avut aparatul de fotografiat la mine…dar nu asta este important. In spate rudelel lui se cunosc de departe dupa burti, lanturi, strasuri si camasile de gala cu imprimeu Emporio Armani descheiata pe burta si cu gulerul ridicat.
Cum mama dracului (na ca am zis cuvantul ala cu “d”) poate o femeie sa se trezeasca toata viata langa un boroi ca ala si sa-i mai faca si copii? Nu mai zic de placerea nuntii intr-un mixaj multicultural manelistic.
Da, o sa ziceti ca mezaliante se fac pentru diferite motive de mult timp, istoriceste vorbind, este foarte adevarat si multe femei ajung sa faca din casatorie o afacere.
E foarte posibil ca blonda coafeza sa nu fi gasit un altul care sa-i ofere ceea ce familia ei nu era in stare sa-i ofere …adica o masina second furata din germania, un amarat de apartament la bloc si poate…mai multi bani decat vazuse ea pana acum.
Dar aici nu m-am putut gandi decat la amploarea fenomenului lasand in urma cazul particular. Privind din afara suna al naibii de bine totul….U.E. este multumita! (Si cand te gandesti ca timp de multe sute de ani tiganii care intrau pe teritoriul elvetian erau omorati fara drept de apel). Deunazi ne erau prezentate la acelasi tv autoritati italiene locale care ofereau 1000 euro pentru rromii de import (ati ghicit de unde) de care nu mai scapau si care erau de acord in schimbul sumei sa se repatrieze.
Multiculturalism, metisaj si sanse egale.Ce te faci insa , cum zice un amic al meu, cand tiganii se muta pe scara ta? Lucrurile se schimba fundamental cand vezi ca nu isi platesc niciodata intretinerea asa ca le-o platesti tu…(la urma urmei de unde sa aiba bani daca nu se trezesc dimineata sa merga la munca?), ca iti arunca in cap pe scara gunoaiele, ca fac scandal bahic seara de seara dupa care urineaza unde apuca, ca e imposibil sa vorbeasca intre ei normal si sa nu urle ca surzii. Dupa parerea amicului meu… sunt o semintie imposibil de civilizat vreodata. Departe de mine promovarea unor idei antisemite.

Ceea ce mi se pare mai important este daca poporul roman atat de laudat pentru flexibilitatea sa istorica (verticalitate flexibila J) si pentru puterea de asimilare a natiilor migratoare care ne-au calcat incepand de la nastere ar putea sa asimileze si aceasta semintie. Eu cred ca nu si ca dimpotriva fenomenul este invers. Puterea de asimilare pare a fi la limita. Multi romani fara mult creier ajung sa se tiganizeze fara intoarcere intr-un efect al admiratiei in care cad fata de mult mai bogatii vecini de bloc. Fenomenul invers nu l-am vazut inca…adica tigani care sa ajunga la un nivel la care sa isi doreasca sa devina stimabili. Sa te mai miri ca una ca Teo (fata fina dealtfel pe vremea cand facea, in tineretea ei, emisiuni nocturne la un radio de nisa inexistent azi) ajunsese sa cheme la ProTV toti manelistii, pe sistem de abonament la emisiunile ei? In afara scopului banuit de foloase materiale de la protagonistii celebrei emisiuni este evident mecanismul de tiganizare si manelizare al populatiei pasiv privitoare si putin ganditoare cu ajutorul televizorului.
“Cu televizorul educam poporul!”
Exemplele pot continua la nesfarsit in acest sens prin diverse mijloace.Intr-o mare masura cred totusi ca este si vina noastra pentru aceasta situatie. Pasivitatea permite din ce in ce mai multe. Decat sa-i fac guler rromului telefonul in care imi pune manele in metrou mai bine fac pe dracu-n praznic si imi fac casa cu gard inalt in Pipera. Cei 40 de ani de atomizare a societatii au slabit-o…iar pe terenurile slabe cresc si buruienile…..si de-ar fi asta cea mai mica buruiana.


©cccornel

Un comentariu:

bianca_atanasie spunea...

Nice to see you again.
Esti la fel de surprinzator pe cat banuiam.Desi tema nu e noua o expui cu mult umor su talent literar. Tine-o tot asa.

Ciao