marți, 4 septembrie 2007

Cronicuta de film - Viasat History - “Castro, între realitate şi mit”

Sambata 1 septembrie, pur intamplator, ma aflam pe Viasat History unde se transmitea un documentar englezesc despre Fidel Castro.
Ma asteptam la obisnuita demonizare a ultimului imparat comunist din lume.
Spre surprinderea mea englezii au fost foarte cinstiti si impartiali cu subiectul.
Documentarul este un portret al controversatului lider si om politic, eliberatorul Cubei, visatorul comunist, partizanul Castro, tanarul student Castro, luptatorul de guerrilla, tatal si dictatorul nemilos Castro.
In film se pune accentual pe contradictiile pe care acesta le creeaza. Sunt urmarite activitatile zilnice ale lui Castro si sunt luate interviuri familiei (fiica lui…care nu pre il vorbeste deloc de bine), fostei iubite cu care a luptat in ilegalitate,amicilor si inamicilor personali…
Se prezinta relatia acestuia cu fostii lideri comunisti URSS si felul in care se reinventeaza dupa “caderea comunismului”.

Ma asteptam sa asist la obisnuita culpabilizare pentru moartea lui Che Guevara, pentru marasmul economic al Cubei aflata sub embargou, pentru transformarea sa in dictator, etc, etc.
Am aflat totusi doua lucruri absolut inedite care pe mine m-au surprins total:

In 1963 (dupa criza rachetelor), presedintele J.F. Kenedy trimite un mesaj de reconciliere liderului de la Havana, printr-un ziarist francez care il viziteaza direct.
Acesta are acces in 20 noiembrie 1963 (cu doua zile inainte de asasinarea lui Kenedy) in locuinta privata a lui Fidel.
Isi expune mesajul, este bine primit, invitat la masa in familie, si evident dupa 2 zile totul cade ca urmare a asasinarii presedintelui american….insa ceea ce este de notat ca fiind absolut surprinzator, chiar si de ziaristul francez, se intampla in momentul intrarii acestuia in locuinta private unde……pe cel mai mare perete troneaza un…crucifix.
Da, ati citit bine, un crucifix cu Isus Mantuitorul.
Nu am putut niciodata sa-mi inchipui acest lider fanatic Marxist si comunist convins in aceasta ipostaza, dar se pare ca………

Dupa moartea lui Che Guevara (istorie reprodusa de una din fiicele lui Guevara), Fidel le-a adus acasa pe cele doua fiice ale lui Guevara si a incercat sa le dea vestea personal, dar cu menajamente.In acest sens inventeaza o scrisoare (pe care le-o citeste) a lui Che catre cele doua fiice in care le transmite ca nu au dreptul sa fie suparate sau sa-l jeleasca daca cumva va muri asa cum trebuie sa moara un barbat, dupa parerea lui.

NO COMMENT !

Niciun comentariu: